Prakata

Assalamualaikum wbt..

Saya dengan rendah diri mengucapkan terima kasih kepada anda yang sudi melawat blog saya yang tidak seberapa ini. Lahirnya blog ini sebenarnya adalah lanjutan dari aktiviti sosial maya saya di Facebook (FB). Mulanya saya berpendapat berkongsi pengetahuan dan pengalaman di FB sudah memadai. Namun atas cadangan rakan-rakan di FB, saya fikir ada baiknya saya menggunakan blog sebagai tempat penyebaran pengetahuan mengenai perubatan dan kesihatan. Semoga pengetahuan dan pengalaman yang ada dapat dijadikan panduan dan iktibar kepada pembaca sekalian.

Alhamdulillah. Terima kasih sekali lagi.

 

Dr Zubaidi bin Ahmad

9 Respons

  1. Jazakallah Khairan Jaza`.

  2. Assalamualaikum…Saya juga amat berterima kasih kepada Dr kerana sudi berkongsi maklumat kepada kami kerana ia sedikit sebanyak membantu kami…Hanya Allah sahaja yang dapat membalas jasa baik yg Dr lakukan ini…Wassalam..

  3. salam Dr,

    Terima kasih kepada Dr kerana sudi berkongsi maklumat & pengetahuan tentang perubatan & kesihatan.

    Saya adalah seorang guru di sebuah sek di negeri sembilan. Sekarang, sedang berjinak2 dalam dunia penulisan. Berguru dengan seorang penulis tersohor Malaysia, sifu saya ini ingin benar kalau karya anak didiknya dapat menerapkan ilmu2 yang bermanfaat kepada pembacanya selain menerapkan nilai2 murni. Sbg contoh, ilmu perubatan ini.

    Pada peringkat ini, saya hanya menulis cerpen. Saya hanya merujuk pada laman2 web dan ternyata ianya mmg banyak. Cuma saya tidak pasti tentang kesahihannya. Saya harap Dr dapat memberikan saya panduan tentang betul salahnya fakta yang saya kumpulkan ini.

    Ia berkaitan dengan paraplegia, iaitu kelumpuhan bahagian bawah tubuh iaitu kaki. Saya hanya ingin menulis tentang paraplegia yang berkaitan tentang trauma akibat kemalangan. Ia mengakibatkan kerosakan saraf tunjang segmen bahagian bawah sehingga pesakit tidak dapat berjalan dan juga impoten.

    harap Dr dapat menambah info ttg paraplegia ini.

    • Insya Allah. Namun masa saya sangat terbatas utk menjawab semua soalan. Selain dari merawat pesakit di klinik, saya juga trainer utk first aids dan melakukan pemeriksaan kesihatan pekerja-pekerja di kilang. Mungkin puan boleh mendapat pendapat mana-mana doktor keluarga puan. Saya akan cuba semampu saya membantu puan.

  4. terima kasih atas respon Dr..

    Tak mengapa Dr. Saya faham. Bila ada kelapangan nanti dan diizin Allah tentu ada peluang. Selamat menjalankan tugas Dr.

    Kerja menulis yang saya usahakan ini pun, hanya mengikut kelapangan waktu,

    Apa-apa pun, terima kasih.

    Maklumat lain yg ada dlm web Dr ni pun, boleh saya jadikan bahan untuk cerita lain nanti. Insyaallah,,

  5. Salam,razman dr Tapah.
    Dr saya telah mengalami stroke (Mlv) mild, telah buat CT Scan, ada rerambut tersumbat, dah 2 tahun,
    berumur 40 tahun. masalah yang dihadapi tidak boleh berjalan jauh (50 langkah)dan berdiri lama(10 minit).
    saya akan merasa kaki terutama betis akan lemah, juga kepala macam nak pening.
    makan ubat Ticlopidine 250mg dan Sanvistatin 40 mg.
    semasa nak jadi saya berkerja dan berehat badan berpeluh-peluh, dan menguap mengantuk. kawan tolong picit2 dapat keluar dari hutan,

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: