• Laman

 • Hari Menulis

  April 2010
  I S R K J S A
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • Bio Q10 for Healthy Heart & Anti-Ageing

Tubuh Berangin Atau REFLUX?

1000am 240310 Saya terpinga-pinga bila seorang tua memberitahu saya bahawa tubuh dia penuh dgn “angin”. Mulanya ingatkan dia bergurau. Katanya bila diurut tubuhnya, dia akan sendawa. Banyak angin yg dikeluarkan. Menurut logiknya tentulah angin akan keluar dari dalam otot/daging apabila dipicit. Agaknya dia membayangkan tubuhnya ibarat buah limau, apabila diperah jus limau akan keluar.

Namun sepanjang pengajian dulu, dan pengalaman saya melakukan dissection pada cadaver/mayat, melakukan post mortem pada mayat yg baru meninggal dan melakukan pembedahan pada manusia yg masih hidup, tak ada pula angin yg keluar bila kulit di toreh atau otot di potong. Ini semua adalah salah faham, apabila orang yg memberi nasihat dan pendapat itu bukan org yg berilmu dan ahlinya. Pelbagai tanggapan dibuat mengenai penyakit itu mengikut logik yg mampu difikirkan.

Saya percaya “angin” yg keluar ketika sedawa apabila badan dipicit/diurut itu disebabkan oleh reflex tubuh, kerana apabila kulit disentuh dan diberikan urutan, ianya akan merehatkan otot-otot perut lalu angin terus lari keluar melalu esophagus dan ianya dimanifestasikan sbg sendawa angin.

Apabila perut yg kembung dipenuhi oleh angin/gas, tentunya pesakit akan merasa lega jika angin/gas itu dapat dikeluarkan melalui cara ini. Pengeluaran gas dari perut/gastrik melalui esophagus secara aliran anti-peristalsis ini dinamakan GERD – GastroEsophagal Reflux Disease. Ianya disebabkan oleh sphincter (otot pengecutan) pada bahagian persimpangan (junction) gastric (perut) dan esophageal menjadi lemah atas banyak sebab.

%d bloggers like this: